25 січ. 2016 р.

25 січня - Тетянин день


Сьогодні, 25 січня, відзначається щорічне традиційне свято - Тетянин день. 

 Пропонуємо згадати твори, де головних героїнь звати Тетяна.
Почнемо , звичайно , з головною Тетяни  російської літератури - Тетяни Ларіної , героїні О.С.Пушкіна « Євгеній Онєгін» 
Тетяна Ларіна - улюблена героїня поета , найвідоміший жіночий образ російської літератури. Пушкін з любов'ю описує  її зовнішність, « милу простоту » , силу її почуттів, характер, образ думок :
Итак, она звалась Татьяной.
Ни красотой сестры своей,
Ни свежестью ее румяной
Не привлекла б она очей…

Окинемо поглядом книжкові полиці, згадаємо героїв – ні не Тетяна,  не Тетяна, і ця теж. Та ось же вона! І ще одна. Книжкові Тані - є, але вони не завжди помітні, хтось у тіні інших персонажів, хтось - навмисне ховається, а хтось - дуже навіть на виду. Отже, кого ж з літературних героїнь російської літератури звали Тетянами?
Арбузов «Таня» цю п'єсу прийнято вважати блискучим театральним дебютом драматурга. Сюжет п'єси дуже  простий. Живе в одному з тихих арбатських двориків симпатична дівчина -Таня Рябініна. Вона кинула медінститут, щоб присвятити всю себе коханому чоловікові Герману. У неї скоро має народитися дитина, а проект Германовський драги визнаний найкращим, а значить - життя вдалося. Але відбувається велике драматургічне  "Раптом". Раптом Таня дізнається, що Герман любить іншу. Життя руйнується, як ляльковий будиночок ібсенівської Нори: Таня йде від Германа, назавжди залишає тихий арбатський дворик, дитина її вмирає і вона залишається одна. І тут вступає в гру друге  велике "Раптом". Таня їде на північ, стає лікарем, здійснює подвиг і знаходить нове особисте щастя в особі тайговика Ігнатова.
   Чехов «Тетяна Рєпіна» - драма в 1 дію Антона Павловича Чехова. Написана в 1889 році. Являє собою продовження п'єси А. С. Суворіна «Тетяна Рєпіна», з тими ж персонажами. Чеховська драма присвячена Суворіну. У період створення п'єси Чехов дружив з Суворіним і діяльно брав участь у постановці його «Тетяни Репиной» у Москві. У чеховської «Тетяні Репиной» зображено церковне вінчання двох персонажів Суворінскій п'єси - Олениною і Сабініна - і істерика в натовпі «дами в чорному», яку прийняли за отруєну (наприкінці драми Суворіна) Тетяну Рєпіну.
У Чехова в оповіданні «Чорний монах» - теж Таня, Песоцька, в любові до неї головний герой за чеховським звичаю зізнається сам собі, жартома наспівуючи арію з опери: «Онєгін, я приховувати не стану ...»
Р. І. Фраерман. «Дика собака Дінго, або Повість про перше кохання». Це ліричний, повне душевної теплоти і світла твір про товариство і дружбу, про моральне дорослішання підлітків. Сьогодні ця книга майже забута, а я пам'ятаю, як зачитувалася цієї чистою і зворушливою історією будучи підлітком. Головну героїню теж звуть Тетяна, точніше Таня.
И.С.Тургенев «Му-му». Всі ми зі школи пам'ятаємо, як завали собаку тургеневского Герасима. А як звали його улюблену жінку? Тетяною її звали, ось який побачив її Тургенєв: «Тетяна, що складалася, як ми сказали вище, на посаді прачки (втім, їй, як майстерною і наукового пралі, доручалося одне тонка білизна), була жінка років двадцяти осьми, маленька, худа, білява, з родимками на лівій щоці ... З ранньої молодості її тримали в чорному тілі; працювала вона за двох, а ласки ніякої ніколи не бачила; одягали її погано, платню  вона отримувала саму маленьку; рідні в ній все одно що не було: один якийсь старий ключник, залишений за непридатністю в селі, доводився їй дядьком, та інші дядьки у ній в мужиків складалися, - от і все.» 
А ще - Тетяна Павлівна Пруткова, героїня роману Ф.М.Достоєвського «Підліток», власниця 35-ти власних кріпосних душ і управителька над п'ятьма сотнями душ чужих. Хто у нас ще на полиці з томами з російських класиків?
Дозвольте представити: Тетяна Марківна Бережкова з «Обриву», І.А.Гончарова взагалі-то вона всього лише двоюрідна бабуся Райського, але в романі - персонаж дуже авторитетний, всім опора і порадниця. Неможливо забути і про реальну Тетяну, Тетяну Берс, яка подарувала нам Наташу Ростову, стала її прототипом.
Переходимо на наступну полицю - І.А Бунін «Танька». Тетяни серед героїнь Буніна: маленька селянська дівчинка Танька, зворушливо прив'язана до молодшого братика і сіроока покоївка Таня, що служила у поміщиці Казакової: «... їй йшов сімнадцятий рік, вона була невелика ростом ... ходила боса або, взимку, у валянках, її просте личко було тільки Миловидно, а сірі селянські очі прекрасні тільки молодістю ».
Те, що наша Тетяна - красуня, це всім давно зрозуміло, «Хороша була Танюша, краше не було в селі» - пише про неї Єсенін.
Може бути Тетяна і фатальною жінкою. У романі Фрідріха Горенштейна «Місце» головний герой, бідолаха, який дорожить своїм місцем у гуртожитку, вважає своїм ворогом жінку на ім'я Тетяна, і посада у неї підходяща - зав.камерой зберігання, але от біда, ім'я це занадто благородне для ворога, тому вимовляється воно інакше.
У дитинстві Тані імпульсивні і схильні до екстравагантних вчинків, але потім про це шкодують. Описано цей феномен, наприклад, у вірші Агнії Барто «Наша Таня громко плачет».
Ось і у віршах Чуковського «Бармалей», Танечка була бойовим товаришем Ванечки і разом з ним втекла в Африку бігом, незважаючи на попередження батьків, але скінчилося все добре.
П. Бажов «Малахітова шкатулка». Доля Танюшки з оповіді Павла Бажова "Малахітова шкатулка" склалася вельми незвично через шкатулки, яку подарував їй покійний батько. У дитинстві вона дуже любила грати з подарунками батька. Коли дівчинка підросла, до них у будинок забрався злодій, він хотів убити Таню і забрати шкатулку, але в цей момент вона подивилася на нього таким поглядом, що він осліп. Ясно, що ця людина втратив зір не просто так. У Тані була незвичайна сила, пов'язана в цій скринькою і її коштовностями.
В юності Тані зазвичай беруться за розум, що і описано в «Відкритої Книзі» Веніаміна Каверіна, одна з частин її так і називається «Юність Тані». Каверінская Таня усім радянським Таням - приклад, вона виросла, вивчилася, стала вченим-мікробіолгом, досліджувала властивості пеніциліну і навіть зробила в цій області відкриття.
Життєвому шляху Тетяни присвячена і поема Наума Коржавіна «Тетяна», яка починається так:
Седина в волосах. Ходишь быстро. Но дышишь неровно.
Все в морщинах лицо – только губы прямы и тверды.
Танька! Танечка! Таня! Татьяна! Татьяна Петровна!
Неужели вот эта усталая женщина – ты?
Тетяною звуть і головну героїню роману Наталії Ільїної «Повернення», присвяченого життю російських емігрантів в Китаї, багато випробування випали на долю цієї конкретної Тані.
Не по-жіночому твердим, прямо-таки сталевим характером володіла і героїня повісті Макса Поляновського, «Двічі Тетяна», юна партизанка і розвідниця Тетяна Бауер-Клімантовіч.
Таня Гроттер Дмитра Ємець - головна героїня серії фантастичних романів Дмитра Ємця про дівчинку-чарівниці, учнівської в магічній школі Тібідохс.

Немає коментарів:

Дописати коментар