30 жовт. 2014 р.

Про перловку

Шановні колеги, як часто Вас дивують запити ваших читачів? Чи замислювались Ви колись з чого виготовлена перлова крупа, і звідки така назва? Мені якось,  це теж не спадало на думку. Аж ось один допитливий  користувач зробив такий запит.
Виявляється, що назва перловка походить  від слова перл - перли. Ця крупа дійсно нагадує річкові перли. Перловка - це ячмінь, зернова культура, що не піддана очищенню від верхнього шару, від серцевини. Тобто крупа, в чистому, природному вигляді, ніж вона і цінна для нас.
 Перловка поділяється на:
 • перлову крупу, яка очищена, але не сильно. Вона ще зберегла волокна, які нам так необхідні;
 • голландка. Ця крупа має дуже «пристойний» вигляд, де добре очищений верхній шар;
• ячна крупа, яка готується з перлової крупи. Це аналог манки, яка робиться з пшениці, а ячна виробляється з ячменю.
Чим менше крупа оброблена, чим менше вона обдерта від зовнішнього шару, тим більше в ній зберігається харчових волокон, які для нас мають величезне значення, тим більше вона корисна для нас.
А чи знаєте ви, що перловка - це каша Піфагора?
Крупи зазвичай містять багато вуглеводів, але мало білка. У перловці великий вміст рослинного білка (10 гр. Білка на 100 гр. Перловки). Зміст вуглеводів: 50 гр. на 100 гр. крупи. Є жири, а також незамінна амінокислота лізин. Вона всередині нашого організму не виробляється. Лізин грає величезну роль у побудові деяких білкових структур нашого організму, зокрема колагену. Колаген важливий для підтримки еластичності судин, підтримання гарної шкіри на обличчі, бере участь у загоєнні ран.
За змістом лізину перловка стоїть на другому місці, після житній крупи.
Перлова крупа більше близька за змістом до пшениці, а не до гречки. Перлова крупа - це дуже цінний продукт для людей, у яких є істотні фізичні навантаження.
У радянському союзі формуванні раціонів приділяли велику увагу. І неспроста з'явилися ті чи інші продукти. Для цього працювали спеціальні інститути.
Слід пам'ятати, що перловка стала широко поширена в Росії не так давно. Раніше вона називалася панською кашею і їли перловку далеко не всі. А зараз ми чомусь зневажливо до неї ставимося.

Немає коментарів:

Дописати коментар